Fåren

Björntorpsgården

Våra får

Klövsjöfåret är en gammal allmogeras och är till sin natur kloka och tillgivna. Tackorna är mycket goda mödrar, lammar bra i grupp och får vanligtvis två eller tre lamm. Allmogefåren har oftast lätta och problemfria lamningar och tar väl hand om sina lamm.

Klövsjöfåren är ganska stora för att vara en allmogeras med en vikt på upp till 60 kg för tackorna och 70 kg för baggarna.

Dom har en ull av ryatyp med en otrolig glans och lyster men det förekommer även djur som har vadmalsull. Ullen växer oftast så lång att den når ner till marken och har tydlig mittbena och passar utmärkt att spinna och tova. Ansiktet är ullfritt och glänsande, svansen är kort.

 

Klövsjöfåret har en god orienteringsförmåga och är lätta att flytta mellan olika hagar. Dom är mycket förtjusta i blad och sly, därför är det många som håller dom för att hjälpa till att hålla markerna öppna.

Genbanksbesättning nr: 1516

Vi håller våra får i genbank i Föreningen Svenska Allmogefårs regi.

Djuren är Maedi-Visna fria och har alltså M3-status.

Alla våra djur säljes med genbanksintyg, en kopia på m3-statusen och ett intyg på att dom är fria från fotröta.

 

Klövsjöfåren är överlag mycket friska och sunda djur, som är lätta och problemfria att hålla.

 

Vi säljer bara djur till liv och du måste ha ett SE-nummer.

 

Vi har inte som krav att du måste fortsätta att ha fåren i genbank, men det är förstås extra roligt att sälja fina avelsdjur till nån som vill fortsätta och hjälpa till att bevara denna utrotningshotade fårras.

2014

Nu är årets lamning avklarad, 19 lamm blev det i år.

Nytt för i år är att vi använt två baggar till betäckningen, så vi kommer att kunna sälja en hel grupp med obesläktad bagge till hösten. Enkelt och smidigt för er som ska starta upp en ny besättning.

Nio tacklamm och 10 bagglamm blev fördelningen i år.

Vi kommer att lägga upp ett galleri med våra avelsdjur och deras lamm lite senare.

 

Till salu sidan

 

Galleri 2014

 

Kontakt

Är du intresserad av att skaffa får och vill komma och titta på våra djur, eller undrar över något är du välkommen att höra av dig. Lättast når du mig på mobilen på nr 070-7491411 eller så kan du maila till kontakt@bjorntorpsgarden.se

Hör gärna av dig/ Tomas.

 

Här finns det lite mer bilder på fåren.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved